Kuuma kuu ja polttava aurinko

Etusivu / Kuuma kuu ja polttava aurinko toukokuu 4, 2016

Intiassa kuukin on kuumempi… alkoi joku vanha rallatus. Voipa olla tottakin, ainakin tänä kaikkien aikojen Bengalurun kuumimpana kesänä. Kun kostea noro valuu kaiken aikaa pitkin selkärankaa ja miellyttävin istumapaikka löytyy suoraan ilmastointilaitteen alapuolelta, voi kai jo pikku hiljaa tunnustaa, että kuumuus uuvuttaa. Luontoakin se koettelee. Taloyhtiömme vesikaivo on jatkuvasti tyhjillään. Ei auta, vaikka kaivon kannella on tehty jos jonkinlaisia ”puja-menoja” ja rukoiltu sadetta niiden avulla. Tarvitaan toistuvasti tankkiauto täydentämään vesivarastoa.

Tänä vuonna Bengalurun kesä alkoi jo helmikuun alussa. Iltapäivän kuumin lämpöaalto on jo pitkään pyörinyt päivittäin neljänkymmenen kieppeillä. Juuri nyt on alkamassa tamilikalenterin mukainen ”Agni Nakshatram” –jakso, joka kestää kolmisen viikkoa. Kesän kuumin vaihe johtuu uskomuksen mukaan siitä, että Surya (aurinko) ohittaa Agni Nakshatra- tähden. Joidenkin sääennusteiden mukaan Bengalurussa tullaan lähiviikkoina rikkomaan kaikkien aikojen lämpötilaennätys, virallinenkin mittaus voisi näyttää jopa 43 astetta. Se nähdään pian… tai toivottavasti kuitenkaan ei nähdä! Tarpeeksi hyvin tarkenee jo nyt. Suomessahan ilmatieteen laitos antaa hellevaroituksen, kun päivälämpö kohoaa 27 asteeseen useampana päivänä peräkkäin.

Bengalurun poikkeuksellisen kuumalle kesälle on koetettu löytää uskonnollis-astrologisen selityksen lisäksi myös tieteellistä selitystä. Koko maapalloa koskeva ilmastonmuutos on varmaan yksi taustatekijä, mutta kaupungin mikroilmastokin on muuttunut. Indian Institute of Science (IISC) kiinnittää tutkimuksissaan huomiota ihmisen kädenjälkeen – tämä Intian ainoa ”luonnon ilmastoima” kolkka on häviämässä lopullisesti. Viimeisen 40 vuoden aikana rakennettu kaupunki on laajentunut peräti 525%. Liikenteen saasteet ovat moninkertaistuneet. Kaupungin asukasluku on kasvanut 300 000 asukkaasta reiluun 10 miljoonaan. Samaan aikaan kasvillisuus ja luonnon vesivarastot ovat molemmat vähentyneet lähemmäs 80%. Koska kaupunki sijaitsee vuoriylängöllä noin kilometrin korkeudella merenpinnasta, täällä ei ole jokia. Kaupungin sadat pikku järvet ja kasvillisuus ovat tasapainottaneet ilmastoa, mutta tuo kaikki ollaan uhkaavasti menettämässä.

Valo ja lämpö tekevät hyvää ihmiselle. Intian helle kuitenkin haastaa jo todella lämmönsäätelyjärjestelmää, kun keho koettaa tasata ruumiinlämpöä hikoilemalla. Kuumassa sydänkin joutuu koetukselle, ihminen väsyy helpommin. Tällaiselle Pohjolan asukille polttavan kuumaan aurinkoon sopeutuminen vie aikaa. Onneksi lämpimässä urheilemiseen tottuu pikku hiljaa, kun vain muistaa riittävän nesteytyksen ja kuulostelee kehoaan. Olen pystynyt sentään pitämään kiinni säännöllisestä ratsastusharrastuksestani. Viileämpää säätä odotellessa voin palata mielessäni vaikka kaukaiseen urheilumuistoon vuosikymmenten taa, kun koulun hiihtokisoissa pääsin maaliin viimeisenä, paukkuvassa pakkasessa nenänpää valkeana ja jäässä. On ollut suuri rikkaus saada kokea nämä molemmat ääripäät.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *