Sähköä ilmassa

Etusivu / Sähköä ilmassa maaliskuu 10, 2015

Hississä pimenee. Tuntuu kevyt nytkähdys, ja pysähdytään jonnekin kerrosten välille. Siinäpä sitten seisotaan naapureidemme kanssa muutamia sekunteja, kuka missäkin mietteissä, sekunteja laskien. Kun valot taas syttyvät, nyökätään toisillemme hymyillen, sillä näitähän sattuu päivittäin. Pidempiä ja lyhempiä sähkökatkoksia on Bengalurussa tuon tuostakin. On pelkkää huonoa tuuria, jos sattuu silloin olemaan hississä, sillä muualla pimeä tulee vasta iltakuuden, -seitsemän jälkeen.

Sähkökatkoihin on täällä oma apu se paras apu. Asuntoyhtiössämme on oma varageneraattori. Niin on myös useilla muilla asuinalueilla, samoin tavarataloissa ja kaupoissa. Kun sähköt räpsähtävät pois päältä, ovat kuitenkin monet korttelit iltaisin ja öisin pilkkopimeitä. Kynttilät ja taskulamput ovat silloin hyvin tarpeen. Meillä niitä lähinnä tarvitaan tunnelman luojina, sillä täällä varavoima käynnistyy aina pian sähkön katkettua. Valot ja sähkölaitteet sammahtelevat hetkeksi meilläkin pitkin päivää. Internetverkko kaatuu keskivertopäivänäkin nurin monta kertaa. Vaikka arki sujuu enimmäkseen ihan leppoisasti, niin joka ikinen päivä kärsivällisyyttä koetellaan näillä pikku harmeilla.

Osasyynä sähkökatkoihin ovat äkilliset sähkönkulutuksen piikit ja se, että sähkönsyöttö on täällä sääoloille alttiina. Rankkasateella ja kovalla tuulella sähkökatkoja on eniten. Sähkövirta kulkee maanpäällisissä, sinne tänne kallellaan olevissa pylväissä lukemattomien kytkösten ja viritysten läpi, johdot sykkyrässä. Itsekseni olen miettinyt, minkä verran täällä raportoidaan sähköiskuja kuolinsyyksi. Omalla arkiymmärryksellä päätellen riski on ilmeisen suuri, sillä valitettavasti laittomia ”tee se itse –sähkömiehiä” on moninkertainen määrä koulutettuihin verrattuna. Yhdistelmä rankkasade – avonaiset, itse tehdyt sähköliitännät suorastaan hirvittävät. Aika monet järjestävät täällä itselleen sähköä ilmajohdoista omatoimisesti hohtimilla ja pihdeillä, ohi kaikkien kulutusmittareiden. Intian sähköverkostossa onkin reilusti mittareiden ohi menevää hävikkiä.

Olen oppinut suhtautumaan täällä ihan kaikkiin sähköliitäntöihin suurella kunnioituksella ja tarkkaavaisuudella. Ei tulisi mieleenkään koskea esimerkiksi parvekkeillamme olevia hurjia virityksiä – varmasti laillisia, mutta johdot pelottavan paljaana. Sisällä asunnossamme pistorasioihin käyvät sekä eurooppalaistyyliset kahden piikin töpselit, että paikalliset kolmipiikkiset – kummatkaan eivät valitettavasti istu kovin hyvin paikoilleen. Osa rasioista on luvattoman löysästi kiinni seinässä, osa teipin avulla. Jotkut pistokkeet eivät toimi lainkaan. Pistokelevyissä on päälle/pois –kytkimet, ja napsauttelen virrat kokonaan pois päältä niistä pistorasioista, joita ei kulloinkin käytetä. Elämässä on jännitystä ihan riittämiin ilman 230 voltin sähköiskuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *