Raha onkin roskaa?

Etusivu / Raha onkin roskaa? marraskuu 10, 2016

Kylläpä on eletty yllättäviä hetkiä – amerikkalaiset laskivat presidentinvaalin ääniä, intialaiset käteisvarantojaan. Kansalaiset ovat ihmeissään kummallakin puolella maapalloa. Intian medioissa maan oma, historiallisen suuri rahauudistus on saanut enemmän tilaa kuin USA:n vastavalittu presidentti Donald Trump. Ihmekö tuo, sillä kaikkien meidän Intian asukkaiden eli 1,2 miljardin ihmisen elämä meni hetkeksi pois raiteiltaan.

Tiistai-iltana puhelimeen tupsahti Whatsapp-viesti: ”Viidensadan ja tuhannen rupian setelit muuttuvat kelvottomiksi puoliltaöin.” Huh, mitä ihmettä! Heti tutkimaan lompakkoa ja arvioimaan, minkä verran rahaa liukenee olemattomiin. Intian kaikesta rahaliikenteestä kulkee korttiostoksina arviolta vain noin 20%, loppu on käteisen rahan siirtelyä. No, meillä pankkitilin ja –kortin haltijoilla painopiste on toisin, mutta on silti paljon ostoksia, joita täällä voi hoitaa järkevästi vain käteisellä, ja siksi käteistä rahaa pyörii tavallisesti minunkin lompakossani enemmän kuin Suomessa. Harvemmin setelien vähyydestä tulee huojentunut olo, mutta nyt tuli sekin koettua.

Rahojen mitätöinnille saatiin saman illan mittaan vahvistusta virallisista kanavista. Pikku hiljaa tarkentui, mitä oikein on meneillään. Massiivinen noin 23 000 000 000 (23 miljardin!) setelin mitätöiminen äkkirysäyksellä tarkoittaa tavalliselle kuluttajalle seuraavaa: 500 ja 1000 rupian setelit lakkasivat kelpaamasta maksuvälineeksi saman tien muutamaa poikkeusta, kuten esimerkiksi valtion sairaaloita lukuun ottamatta. Pankkiautomaatit pysyvät kiinni, kunnes niihin toimitetaan uudistettu setelisarja 500, 1000 ja 2000 rupian seteleitä. Sen pitäisi tapahtua lähipäivinä. Satasella (arvoltaan noin 1,2€) ja sitä pienemmillä rahoilla voi maksaa entiseen tapaan. Pankkikortit, nettipankki ja mobiilimaksusovellukset toimivat. Vanhat setelit eivät sentään jää kokonaan arvottomiksi, sillä niitä voi marras-joulukuun ajan vaihtaa käypään rahaan posteissa ja pankeissa korkeintaan 4000 rupian (noin 50€) kertaerissä, kunhan ensinnäkin pankit ja postit saadaan taas avattua asiakkaille. Mahtaa kertyä jonoille pituutta!

Intiassa korruptio, musta pörssi, rajan yli tuleva terrorismi ja rahaväärennökset ovat olleet todellisia ongelmia jo pitkään. Valtionhallinnolla ei ole mitään mahdollisuutta seurata käteisen rahan liikkumista. Edellisessä kodissamme musta talous suorastaan hyppäsi silmille, sillä vastapäinen kerrostaloasunto oli tiukasti lukittu ja sinetöity erillisellä riippulukolla. Ovessa oli kyltti pykälineen ja leimoineen ”takavarikoitu rahanpesun vuoksi”. Samanlaisia takavarikoituja asuntoja oli rapussa useita. En tiedä, lienevätkö sitten yhden ja saman ostajan nimissä. Epämääräiselle rahan säilömiselle, käytölle ja väärän rahan tehtailulle oli nyt varmasti korkea aika tehdä jotakin. Valtion verotulot eivät käteisen, kuitittoman rahan siirtelystä kerry. Liikkeelle lasketut erehdyttävästi oikean näköiset, mutta väärät setelit sekoittavat rahaliikenteen lopullisesti. Toivottavasti nämä nyt tehdyt järeät toimenpiteet tepsivät, ja päästään takaisin normaaliin päiväjärjestykseen.

Etenkin hyvin köyhät, kirjaimellisesti kädestä suuhun pienellä käteisenä saatavalla päiväpalkallaan elävät ja pankkitilittömät ihmiset kärsivät yllättävästä seteleiden mitätöimisestä, ja noita ihmisiä on Intiassa paljon. Jos ei ole mitään, millä ostaa saman päivän ruoka, tilanne on äärimmäisen kurja. Pulassa ovat nyt myös hedelmien ja juuresten tuottajat ja pienmyyjät, sillä jo korjattu sato vanhenee käsiin täällä helteessä nopeasti, jos käteisostajia ei ole. Normaalia hiljaisemmalta on kadunvarsien myyntikojujen liepeillä näyttänyt. Raskaan työn tuotto kuljetuskuluineen menee miinukselle. Kovin monta sellaista päivää ei kenellekään toivoisi.

Aluksi valtionhallinnon rahauudisuksesta tiedottaminen oli sekavaa ja puutteellista. Huhut ja spekuloinnit ehtivät edelle. Intiassa kun ollaan, sopii toivoa, että prosessi sujuisi suunnitellusti… hmm, se jää nähtäväksi. Ihmiset ovat käyttäytyneet yllättävän rauhallisesti. Tuttavani tuntuvat ajattelevan, että yksittäisten ihmisten pitää vain kärsiä tämä epämukavuus ja epätietoisuus. Muuten ei saada holttia koko Intian mittakaavan rahasotkuihin. Verkkokaupat ja erilaisten mobiilimaksusovellusten tarjoajat juhlivat, muut ovat varovaisen odottavalla kannalla. Eiköhän tästäkin välivaiheesta selvitä, myös me muukalaiset mukaan lukien!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *