Kotiarestissa

Etusivu / Kotiarestissa syyskuu 9, 2016

Täällä sitä pysytellään taas kiltisti oman taloyhtiön porttien sisällä. No, ruokaa löytyy kaapista, aurinko paistaa. Rauhallistakin on, ainakin juuri nyt. Kadulle Ganesha-jumalan kunniaksi pystytetystä teltasta kaikuu vaimeaa musiikkia. Liikenteen ääniä ei juuri kuulu. Jostain kaukaa kantautuu rätisevän kaiuttimen kautta propagandapuhetta. On taas vaihteeksi yleinen lakkopäivä: liikenne käytännössä pysähdyksissä, toimistot, koulut sekä valtaosa kaupoista ja ravintoloista kiinni. Lakko on muutaman kuukauden sisällä jo neljäs. Arki on kovin katkonaista, sillä elo-syyskuuhun sijoittuu monta juhlapyhää ja kansallisia vapaapäiviä, kuten itsenäisyyspäivä. Intiassa on Suomeen verrattuna vielä sellainenkin erikoispiirre, että osa juhlista määräytyy kuun aseman mukaan. Karnatakan osavaltion hallitus teki viime hetkellä virallisen päätöksen Central Moon Committee:n mielipiteen pohjalta siirtää muslimien BakrEid-vapaapäivän vuorokaudella ensi maanantailta tiistaille. Intiassa suunnitelmia muutetaan ja tarkennetaan kyllä kaiken aikaa, mutta nyt alkaa jo olla pää pyörällä.

Useimmat koulut sijoittavat kalenteriinsa jo etukäteen joitakin ylimääräisiä koulupäiviä lakkojen ja muiden vaikeasti ennakoitavien katkojen vuoksi. Nyt varapäivätkin on enimmäkseen käytetty. Korvaavia koulupäiviä joudutaan tekemään sisälle lauantaisin, samoin kuin konttorityöpäiviä. Kansainvälisissä firmoissa joitakin pullonkauloja voidaan vähän paikata etätyöpäivillä, jolloin voidaan päivystää sellaisinakin aikoina, kun muut lakkoilevat. Aika monessa koulussa joko jokainen tai joka toinen lauantai on ihan lukuvuosisuunnitelman mukainen työpäivä. Siinä tapauksessa ei auta enää muu kuin lyhentää suunniteltuja lomajaksoja.

Tämän päivän lakkoon on syynä ikiaikainen vesikiista Karnatakan ja Tamil Nadun osavaltioiden välillä. Eteläisen Intian vuolain joki Kaveri virtaa monen padon kautta näiden osavaltioiden halki. Maaperä täällä on luontaisesti valtaosin rutikuivaa punaista hiekkamultaa. Kastelujärjestelmät ovat viljelysten kannalta välttämättömiä. Tilannetta mutkistaa, että aiemmin kuivilla peltoalueilla viljeltiin enimmäkseen hirssiä ja muita veden suhteen vaatimattomia lajikkeita, mutta nykyisin yhä enemmän esimerkiksi sokeriruokoa, tomaattia ja erilaisia riisikasveja, jotka vaativat paljon vettä sadon tuottamiseksi. Kaveri-joesta johdetaan myös vesijohtovettä miljoonan asukkaan Mysoreen ja yli 10 miljoonan asukkaan Bengaluruun.

Britannian siirtomaavallan aikana Intian paikalliset maharazat ja muut hallitsijat neuvottelivat veden jakelusta keskenään. Intian itsenäisyyden myötä luotiin länsimaisen mallin mukainen useampikerroksinen oikeuslaitos. Valtakunnantason oikeusistuin nuiji hiljattain tätä vuotta koskevan pakkomääräyksen, jonka mukaan Karnatakan on lisättävä Tamil Naduun patojen ohi juoksutettavaa Kaveri-joen vettä tietyn laskennallisen kuutiomäärän ja annettujen päivämäärien mukaisesti. Määräys kiivastutti Karnatakan eteläisen alueen maanviljelijät ja sai aikaan laajan kansalaisraivon. Lakkopäivän tukijoiksi ilmoittautui virallisesti lähemmäs 1000 eri organisaatiota. Lisäksi kaduille odotetaan epävirallisia mielenosoituksia, katuralleja ja mellakoita. Normaali arkinen toiminta on tänään halvaannuksissa.

Karnatakan vihanpito kohdistuu Tamil Naduun. Elokuvateatterit ja tv-kanavat lakkasivat näyttämästä tamilinkielistä ohjelmistoa. Tamil Naduun rekisteröityjä autoja on viime päivinä potkittu, kivitetty ja poltettu. Ikävintä, että edes kulkuneuvojen kotiin jättäminen ei ole säästänyt väkivallalta, sillä tamilivoittoisilla asuinalueilla on riehuttu kaduilla ja kivitetty rakennuksia. Bengalurussa tuonkaltainen riehuminen ei onneksi ole tavallista. Tänä vuonna aiemmat lakot ja mielenosoitukset ovat sujuneet suhteellisen rauhallisesti. Vesikiista on kuitenkin nyt sellaista luokkaa, että paikallinen poliisiviranomainen kehottaa asukkaita pysymään kodeissaan. Ajattelimme noudattaa neuvoa kiltisti, sillä paikalliset tuttavamme ovat kertoneet verisestä, vesikiistasta alkaneesta mellakoinnista noin kymmenen vuoden takaa. Silloin väkivaltaisuuksiin kuoli kymmeniä ihmisiä.

Tänään on siis syytä olla varovainen. Luulen kuitenkin, että illan hämärtyessä kotiporttimme läheisyyteen pystytetyn Ganeshan palvontateltan juhlamenot jatkuvat: valoköynnökset sytytetään, rummut raikavat, ja musiikki soi. Ganesha on hindujen rakastetuin jumala, esteiden poistaja ja uuden alun siunaaja. Toivotaan, että sen kunniaksi juhlinta saa sujua kaikessa yhteisymmärryksessä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *