Kansallistuoli

Etusivu / Kansallistuoli maaliskuu 29, 2016

Olen oppinut kovasti pitämään Intian kansallislaulusta, ja luulen, että se tulee tästä eteenpäin herättämään paljon muistoja ja mielleyhtymiä joka ikinen kerta, kun kuulen sen. Intian kansalliseläinhän on tiikeri, ja kansallislintu ylväs ja korea, täällä melko yleinen riikinkukko. Virallinen kansallisurheilu on maahockey, vaikka suosituin urheilumuoto taitaa olla kriketti. Niin on ainakin nyt, kun kriketin maailmanmestaruuskisa on huipentumassa välieriin, ja Intian oma kansallinen liiga IPL (Indian Premier League) alkamassa heti kohta sen perään. Kansalliskukka puolestaan on lootus. Tätä listaa voisi varmaan jatkaa vaatetuksen puolelle ja laajentaa jos vaikka minne, mutta keskityn nyt tuoliin. Olen nimittäin monesti ihan positiivisesti huvittuneena ajatellut, että Intian kansallistuoli mahtaa olla arkinen muovinen, nelijalkainen ja selkänojallinen muovituoli.

Intialaisissa kodeissa ei yleensä ole kovin paljon huonekaluja, ainakaan jos vertaa suomalaisiin koteihin, joissa suurin piirtein jokaiselle esineelle on oma käyttötarkoituksensa. On luonteva selityskin, sillä täällä on totta kai aivan toisenlainen ilmasto, ja arkisen elämän piiri hyvin monella on enemmän ulkona kuin sisällä. Jonkin tilaston mukaan lähes 40% intialaisista kodeista ovat ”yhden huoneen” asuntoja, joten eipä sinne kummoista sisustussuunnittelua tarvita tietenkään. Noissa kodeissa tärkein kaluste on matto, jonka päällä istutaan risti-istunnassa ja paksuhkot, yöksi auki rullattavat patjat. Ikkunaverhotkin tarvitaan, jos asunnossa on ikkunoita, muussa tapauksessa oviverho riittää. Tilavammissa ja vähänkin paremmin toimeentulevien ihmisten kodeissa on lisäksi kenties kiinteät sängyt (monesti joka makuuhuoneessa parisänkyjä, kuten meillä valmiiksi kalustetussa asunnossa), sohva, kaappeja, hyllyjä, ruokapöytä ja hyvin varusteltu keittiö. Hindu-perheissä on uskonnollisia tauluja, jotka koristellaan tuoreilla kukkaköynnöksillä. Jos tila antaa myöten, asunnossa on myös kaunis ”pooja-nurkkaus”, jossa on Ganeshan ja muiden keskeisten jumalien patsaita ja paikka öljylampuille.

Intiassa sieltä, missä kokoonnutaan tai istutaan joukolla, löytyy myös noita aluksi mainittuja kansallismuovituoleja. Niitä löytyy kodeista, virastoista, toimistoista, ravintoloista, urheilukatsomoista ja juhlasaleista. Kouluissakin niitä on opettajien ja vieraiden istuimina. Riippuu sitten kokonaan koulusta, istuvatko oppilaat luokissa lattialla, pitkien yhteispulpettien äärellä vaiko ihan omissa henkilökohtaisissa pulpeteissaan. Intiassa isompia kokoontumisia, juhlia, kulttuuri- tai urheilutapahtumia kutsutaan yleisnimellä ”function”. Juhlan aiheena voi tyypillisesti olla valmistujaiset, kansalliset juhlapäivät, urheilu, kihlajaiset, häiden vuosipäivät, syntymäpäivät ja ennen kaikkea intialaiset jättimäiset hääkutsut, jotka voivat kestää päiviä ja joissa ruokitaan ja viihdytetään sadoista aina tuhansiin vieraisiin saakka. Jos juhlan puitteet halutaan rakentaa oikein tyylikkäiksi, kansallistuolit huputetaan vaalealla muotoon ommellulla kankaalla, jossa selkänojan takana on leveä keinosilkkinauha ja näyttävä rusetti. Olen täällä ollessani ilahtunut monesta function-kutsusta ja saanut nauttia intialaisesta, ylenpalttisesta vieraanvaraisuudesta. Kumma kyllä, huomasin, että enpä ole kertaakaan missään juhlissa tullut kuvanneeksi tuoleja. Olkoon siksi tämän tekstin artikkelikuva yksi esimerkki kansallistuoleista urheilutapahtumassa, vaikka siinä vilahtaakin tarkkasilmäisille myös vähän tuotesijoittelua 🙂

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *