Banaaninlehdet lepattaen liikenteessä

Etusivu / Banaaninlehdet lepattaen liikenteessä lokakuu 13, 2016

Tällä viikolla Bengalurun ja koko Intian liikenteessä on näkynyt erityisen koristeellisia ajoneuvoja. Banaaninlehdet ja kukkaköynnökset ovat lepattaneet henkilöautojen, traktorien, bussien, skoottereiden ja junienkin keulassa. Joka vuosi reilun viikon mittaisen Durga-jumalan juhlinnan päätteeksi hindut järjestävät erityisen ayudha-pujamenon, jossa siunaavat käyttämänsä ajoneuvon. Tällä viikolla moni harras hindu on siunannut puja –menoilla paitsi ajoneuvonsa, myös hevoset ja tärkeimmät päivittäiset työkalunsa. Näin nykyaikana käsite on aika laaja ulottuen aina tietokoneisiin ja puhelimiin saakka. Kauppojen ja kotien portinpielet on koristeltu banaanin ja mangon lehdillä, kukkasilla, ilmapalloilla ja värikkäillä koristenauhoilla. Ovien edustoilla maassa näkyy tavallistakin hienompia värikkäillä liiduilla ja kukkien terälehdillä taiteiltuja rangoli-kehräkuvioita.

Lähes kaiken, mitä tiedän hindulaisuudesta, olen oppinut täällä Intiassa asumisen aikana erilaisten juhlien ja rituaalien kautta. Niitä riittää, sillä hindujumalia on lukemattomia, ja palvontamenotkin vaihtelevat hyvin yksinkertaisesta tulen tai suitsukkeen sytyttämisestä rukouksiin, koristeluihin, tansseihin ja monimutkaisiin ruokalajeihin. On ollut mukavaa saada kutsuja monenlaisiin juhliin ja kuulla, miksi niitä oikein kulloinkin järjestetään. Jotkut seremoniat kuuluvat pelkästään miehille tai naisille. Elokuusta marraskuuhun väliselle ajanjaksolle sijoittuu hyvin monta juhlaa, ja kouluissa sekä useimmissa toimistoissa on ollut viime aikoina useita erityisiä vapaapäiviä. Hindujuhlien ajoitus yleensä katsotaan kuun ja muiden taivaankappaleiden asennosta.

Kaikissa hindu-juhlissa uhrit ja juhlamenot kohdennetaan jollekin jumalalle – tosin yhdellä ja samalla jumalalla voi olla useita inkarnaatioita, ilmenemismuotoja, ja riippuu paikallisesta perinteestä, ketä tarkalleen ottaen juhlitaan, ja miten kyseistä juhlaa nimitetään. Juhlissa ja pyhissä toimituksissa on aina paljon yhteistäkin. Niihin kuuluu puhtaus, joka näkyi tällä viikolla juhlitussa ayudha-pujassa siinä, että auto pestiin perusteellisesti ulkoa ja sisältä. Puhtaus voi ilmetä myös itsekurina, esimerkiksi monen juhlan valmisteluun liittyy tarkkoja paastosääntöjä. Lisäksi juhliin liittyy täällä aina antaminen ja jakaminen. Useimmiten juhlan tai puja-menon päätteeksi tarjotaan runsas, herkullinen ateria tai makeinen. Riippuen juhlasta, joskus vieraalle annetaan erikseen lahja, kuten vaikkapa koru, vaatekangas tai hedelmä.

Juhlakoristelu on täällä hyvin paljon värikkäämpää kuin Suomessa. Aluksi minulle tuli väistämättä tahattomia mielleyhtymiä lastenkutsuihin – tuntui liiallisten vaikutteiden sekamelskalta, kun kaikkien vuodenaikojen koristeet värikkäistä kankaista, ruseteista, kukista, ilmapalloista, välkkyvistä valoköynnöksistä, kynttilöistä ja juhannuskoivua muistuttavista banaaninlehvistä ovat täällä rinnatusten sulassa sovussa keskenään melkeinpä juhlassa kuin juhlassa. Jumalpatsaat ovat omaan silmääni vieläkin vieraita, enkä aina osaa pitää vaahtokarkkien värisiä tai kullattuja, kukilla, koruilla ja hedelmillä saarrettuja hahmoja välttämättä ollenkaan kauniina. Suorastaan hätkähdin, kun ensimmäisen kerran näin setelinippuja jumalpatsaiden koristeina. Setelien avulla jumalilta pyydetään menestystä ja vaurautta. Nykyään enää en hämmästy erikoisistakaan juhlamenoista niin paljon kuin aikaisemmin. Katselen ja tarkkailen vain, ja koetan sulatella näkemääni ja kokemaani ilman sen suurempaa arvolatausta.

Kauneus- ja sopivuuskäsitykset ovat aina kulttuurisidonnaisia. Kunnioitan toki täällä paikallisia tapoja, vaikka ne joskus tuntuisivat itselle hyvinkin vieraalta. Arkinen elämä on Intiassa edelleen monelle rankkaa ja monimutkaista. Luulen, että juhlat ovat kautta aikojen olleet erityisen tärkeitä kohokohtia. Erilaiset rituaalit ja rutiinit puolestaan toimivat ankkureina – auttavat rytmittämään vuodenaikoja ja elämänvaiheita. Ankarissa luonnonoloissa me suomalaiset olemme kai vain kouliintuneet tekemään monet asiat kurinalaisemmin ja vaatimattomammin kuin täällä tropiikissa on tapana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *