Tuhansien sorkkien kopinaa

Etusivu / Tuhansien sorkkien kopinaa syyskuu 23, 2015

Kaikenlaiset liikenneruuhkat ovat jokapäiväinen juttu täällä Bengalurussa. Asuntomme on hiukan keskusta-alueen ulkopuolella, ja jos tulee tarve käydä keskustassa autolla, niputan mielelläni useamman asian hoitamisen samalle reissulle… matkalla saattaa kyllä nähdä monenlaista hauskaa, mutta toisaalta osaisin hyvin helposti listata aika monta muuta miellyttävämpää tapaa viettää päivää. Tuntikausien nykivä ja keikkuva kyyti takapenkillä pakokaasun keskellä tässä auringonpaahteessa on aina vähän koettelemus.

Katujen sekamelska harvemmin hirveästi enää nykyisin hämmästyttää. On ihan normaalia, että teillä skoottereiden, autojen ja riksojen välissä pujottelee kerjäläisiä, hedelmänmyyjiä, rihkamakauppiaita, lehmiä, vuohia, koiria, härkävankkureita, siellä täällä vapaasti hyppeleviä kanojakin. Viime autoreissulla keskustan suuntaan hieraisin kuitenkin silmiäni: lukemattomia lampaiden ja roikkukorvaisten vuohien laumoja kipitteli sievästi pitkin tien reunuksia paimenten rinnalla. Kaikki näyttivät olevan menossa samaan suuntaan. Kaikki eläimet eivät malttaneet pysyä hienossa muodostelmassa, ja noista karkailevista aiheutui pienoista lisäkaaosta.

Mitä lähemmäs päästiin Shivajinagarin markkinakatua, sitä tiheämpään putkahteli näköpiiriin uusia laumoja paimenineen. Selvisi, että sadat ja tuhannet lammas- ja vuohipolot olivat kaikki hyvin suurella todennäköisyydellä matkalla pataan! Torstaina on suuri maailmanlaajuinen muslimien juhla Bakr Eid. Juhlaa varten ostetaan uusia vaatteita ja herkkuja. Varakkaampien muslimien on tapana hankkia vuohi tai lammas juhlapäivällistä varten. Lihaa tarjotaan perheenjäsenille ja sukulaisille, mutta hartaan muslimin tulee huolehtia, että juhlapäivänä myös vieraammat ja vähäosaiset ihmisetkin saavat liha-aterian. Siksi kolmannes vuohesta tulisi tarjota uhrilahjana köyhille. Sana ”bakr” tarkoittaakin vuohta muslimien täällä käyttämällä urdun kielellä.

Bengalurun noin 10 miljoonasta asukkaasta arviolta 13 % on muslimeita. Aika monta vuohiateriaa siis tällä viikolla täällä valmistetaan! Kysyntä vaikuttaa tietysti suoraan hintaan, ja lihaisasta eläimestä saakin juuri nyt maksaa maltaita. Lehtitietojen mukaan vuohesta pyydetään noin 100-400 euroa, ja lampaasta kuulemma 300 eurosta aina tuhanteen saakka. Se on valtava määrä rahaa useimpien intialaisten tulotasolla! Moni karjankasvattaja koettaa kaikin keinoin pärjätä myymättä vuohiaan ja lampaitaan Bakr Eidiin saakka, jotta saisi parhaan tuoton. Vaikka nettimyyntiäkin nykyisin jo on, useimmat ostajat haluavat silti yhä itse mennä markkinoille paikan päälle tinkimään hintoja ja tutkimaan eläimiä suusta sorkkiin saakka.

Siellähän niitä karvaisia otuksia seisoikin jo satamäärin pitkin markkinakadun reunamia siisteissä riveissä köysiin solmittuina. Kaikki kynnelle kykenevät myyjät ja ostajat tungeksivat samoille apajille – siksi siis tuo lukemattomien sorkkien kopse kaikilla lähiseutujen kivisillä kaduilla.

2 kommenttia aiheesta “Tuhansien sorkkien kopinaa”

  1. Aletta sanoo:

    Hei! Mielenkiintoinen blogi, samaistun tosi moniin asioihin jo nyt vaikka olen asunut Bangaloressa vasta kaksi viikkoa. Tiedätkö asuuko Bangaloressa paljoa Suomalaisia tai onko esimerkiksi jotain ryhmää/yhdistystä Suomalaisille Banagaloressa? Yritin googlailla niin päädyin blogiisi. 🙂 Terveisin Aletta Rovaniemeltä

    1. Katrina sanoo:

      Kiva, kun löysit tämän blogin. Kyllä suomalaisia täällä on, lyhyemmän ja pidemmän aikaa oleilemassa. Toivon, että sinäkin viihdyt hyvin täällä mielenkiintoisessa maassa ja kaupungissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *