Järjestelykysymyksiä

Etusivu / Järjestelykysymyksiä toukokuu 29, 2017

Kauniisti esille asetellut hedelmät kiinnittävät huomiotani, kun olen matkalla kotiin asioiltani. Tiedän, että tuossa kojussa kauniin esillepanon lisäksi hedelmien laatu on erinomainen. Pyydänkin kuljettajaa pysäyttämään auton, ja kipaisen ostamaan kassillisen hedelmiä: ananaksen, granaattiomenan, banaaneja, appelsiineja, omenoita – päivän, ehkä parinkin vitamiinit! Täällä kohtuullisen sekavassa katukuvassa siisti myymälä erottuu edukseen. Kojun omistaja on nähnyt järjestämisen vaivaa ja tehnyt ostamisen asiakkaalle miellyttäväksi ja helpoksi. Siksi en edes yritä tinkiä hinnasta rupiaakaan, vaan maksan myyjän pyytämän summan kiltisti, kyseenalaistamatta.

Lähtiessäni kysyn luvan ottaa kuvan tuosta kojusta itselleni muistoksi. Mietin, että kaikki näiden Intian vuosien muistot tuskin asettuvat yhtä siistiin järjestykseen päässäni. Luulen, että paremminkin muistot putkahtelevat esiin välähdys kerrallaan, ihan sattumanvaraisesti. Heti Suomeen paluun jälkeen monenlaista vertailua tulen varmaan tehneeksi, halusin tai en – tällaista maata ja kaupunkia ei missään muualla ole.  Vaikka kotimaahan paluuseen on vielä tovi, tiedän, että tätä kaikkea tulen vielä monta kertaa ikävöimään: katujen kuhinaa ja värejä, paahtavaa hellettä, hajuja ja ääniä, erilaisten vaikutteiden suloista sekamelskaa. Eniten tietysti tuttavia ja ystäviä, varmaan minulle tärkeitä hevosiakin, joista moni on täällä tullut niin tutuksi, että ne tulevat pysymään mielessäni ainutlaatuisina persoonina.

Viime viikkoina on riittänyt muuttoon ja maasta poistumiseen liittyviä käytännön järjestelyitä, siksi kaikenlaiseen kaihoamiseen on jäänyt onneksi vähemmän aikaa. Muuttokuormamme ei ollut kovin iso, mutta pakkaamiseen vierähti kummasti aikaa. Joka kippo ja kappo oli käärittävä tarkasti, muuten niitä ei ehjänä perille saada satamasta toiseen siirtelyn ja parin-kolmen kuukauden laivassa seilaamisen jäljiltä. Muuttokonttiin lähti myös muutama täältä hankittu huonekalu ja joitakin tekstiilejä – kaunista käsityötä, ja jokaisella esineellä oma tarinansa. Muuttoajankohta helpotti vähän vaatteiden lajittelun pulmaa, sillä Suomen kesän yli voisi ajatella selviävänsä huomattavasti kevyemmällä vaatetuksella kuin muina vuodenaikoina. Tänne Intian kodin kaappeihin jätettiin jäljelle vaatteita ja tavaraa vain sen verran, mitä saadaan mahtumaan matkalaukkuihin, loput lahjoitettiin pois. Intialaiset vaatteet ovat kauniita, mutta eivät kaikki kovin käyttökelpoisia Suomen säässä – kulttuurisestikin tietysti outoja ja erottuvia Helsinginkin katukuvassa. Kovin riemunkirjavia asusteita tuskin tulisi kuitenkaan käytettyä.

Järjestelemistä on ollut myös lasten kouluissa, lääkärin ja hammaslääkärin tarkastuksissa, pankkitilin sulkemisen suunnittelussa, lentolippujen varaamisissa ja monessa muussa maasta poistumiseen liittyvässä asiassa. Asunnon luovuttamiseen liittyen pienten tehtävien lista on aika pitkä. Rivi kerrallaan olen ruksannut yli omia ”nuottejani”. On sovittu sisäseinien maalaamisen ja ikkunoiden pesun ajankohdasta ja urakkahinnasta, on sovittu viimeisestä tarkastuskäynnistä ja avainten luovutuksesta. Tänään vein vuokraisännän omistamia asunnon verhoja pesulaan kokonaiset 26 kiloa, silti aika monet verhot roikkuvat vielä paikoillaan vuoroaan odottamassa. Kyllä tämä projekti silti hyvin etenee, pala kerrallaan. Etäopintojanikin olen saanut sentään edistettyä tässä muun touhun ohessa. Onneksi saan säätää päivärytmini hyvin vapaasti ja pystyn tarvittaessa naputtelemaan tekstejä tietokoneellani anivarhain aamulla tai iltamyöhällä.

Mieluisimpia lähtöön liittyviä kalenterivarauksia ovat olleet lounas- ja päivällistreffit ystävien kanssa. Sellaiseen pitää aina järjestyä aikaa – eikä matkalaukku saa koskaan niin täynnä olla, etteikö sinne mahtuisi reilu pakkaus ystäväperheen itse oman puutarhan mangoistaan valmistamaa kipakanchilistä pikkelssiä. Joka lusikallinen on ainutkertainen makumuisto Intiasta.

 

2 kommenttia aiheesta “Järjestelykysymyksiä”

  1. Sisko sanoo:

    Varmasti on haikeaa jättää tutut nurkat ja ystävät. Onneksi edessä on uusia seikkailuja. Nauti viimeisitä hetkistä! 🙂

    1. Katrina sanoo:

      Kiitos! Mukavia muistoja on loputtomiin, tämä on ollut hienoa aikaa – opettavaistakin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *