Vanhakin nyt nuortuu

Etusivu / Vanhakin nyt nuortuu maaliskuu 15, 2017

Kuvittelepa katukuvaan kauttaaltaan kirkkailla väreillä töherretyt, tanssahtelevat jalankulkijat ja isolla volyymillä pauhaava musiikki. Jokunen skootteristikin on saanut värikylvyn. On hautova kuumuus, katu pölyää. Ohikulkevat riksat töötöttävät minkä ehtivät. Mielikuvituksessasi saatat päästä lähelle riehakasta bengalurulaista holi-tunnelmaa.

Suomessa ei ehkä kävisi päinsä:
– itsensä julkinen munaaminen selvin päin
– heittäytyminen värisotaan kadulla, keskellä kirkasta päivää
– tehdä ”tikusta asiaa” ja saada vedellä löträämisestä hyvä syy katkaista vakava arki
– kaikki mukaan –meininki – eli jos liian lähelle menet tuijottelemaan, olet mukana, ja saat auttamatta väripläjäyksen päällesi itsekin
– kaikenlaisen paheksumisen totaalinen puuttuminen, sillä kaikki vauvasta vaariin saavat holin aikaan hullutella ja kulkea ympäriinsä sottaisissa, läpimärissä vaatteissa
– juhlan ajankohdan määräytyminen taivaankannen ja erityisesti kuun asennon mukaan – tosin holia, kuten monia muitakin intialaisia juhlia voi surutta juhlia tarvittaessa useammankin päivän ajan

Alun perin holi ollut uskonnollinen juhla. Myytin mukaan paha demoni Holika on silloin palanut tulisissa liekeissä, eli holilla juhlistetaan hyvän voittoa pahasta. Etenkin Pohjois-Intiassa on tapana polttaa tapahtuman muistelemiseksi ”kokkoja” holijuhlaa edeltävänä yönä. Erivärisillä holi-jauheilla on ollut eri jumalia symboloiva merkitys, mutta nykyisin ainakaan täällä Karnatakassa ei holin uskonnollinen merkitys korostu millään tavalla. Riehakkaaseen värisotaan heittäytyvät mukaan niin vanhat kuin nuoret, eri uskontokuntien, yhteiskuntaluokkien ja ammattien edustajat.

Kouluissa ja oppilaitoksissa holia vietetään tavalla tai toisella lähes poikkeuksetta. Nuoremman poikamme koulussa muuten melko virallinen rehtori joka holi liittyy vapaaehtoisten opettajien ja vanhempien kanssa mukaan lasten vesisotaan ja suostuu hymysuin töhrittäväksi väreillä. Meidän taloyhtiön holi-riehassa päätettiin jättää vesipyssyt ja –pullot pois pelistä tänä vuonna. Kuivilla väripulvereillakin saa aikaan melkoiset efektit 🙂 Holi-väreinä pääsääntöisesti käytetään luontoystävällisiä kasvivärejä. Suurimmalle osalle ihmisiä ne eivät aiheuta allergisia reaktioitakaan, mikä on hyvä, sillä etenkin veden kanssa lotrattuna väri jymähtää tiukasti kiinni ja lähtee pois vain hitaasti kulumalla.

Holin juhlintaan liittyy väreillä suttaamisen lisäksi erityinen juhlajuoma, thandai. Joskus sitä varmaan terästetään, joten rehellisesti sanottuna eivät ihan kaikki juhlijat ole selvin päin – valtaosa varmaan kuitenkin. Holi-ruuaksi sopii vaikkapa tulisenkirpakka, tuore samosa, upporasvassa paistettu kasvisnyytti. Samosa-variaatioita on loputtomiin, reseptejä löytää helposti netistä.

Nyt on holin myötä vanhakin taas nuortunut, kun on leikitty värisotaa lasten ja toisten aikuisten kanssa. Yhteinen hauskanpito naapureiden ja tuttavien kanssa kieltämättä katkaisee arkea mukavasti. Intialaiset sen osaavat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *