Puhu pelkkää hyvää

Etusivu / Puhu pelkkää hyvää tammikuu 15, 2017

Intiassa vietettiin satovuoden vaihtumisen juhlaa. Nyt talven selkä taittuu, päivät alkavat pidentyä ja sää lämmetä. No, suomalaisittain huvittavaa edes puhua talvesta näillä leveysasteilla. Ollaan sen verran lähellä päiväntasaajaa, että vuorokausittaisessa valon määrässä on vain vähän vaihtelua eri vuodenaikoina. Kylmääkään ei ole koskaan, mutta näin vuodenvaihteen tienoilla yön kylmimmällä hetkellä voi mittari näyttää viittätoista astetta, jopa hiukan alle. Tällä hiljattain vietetyllä juhlalla on monta nimeä, mutta tavallisin niistä on Makar Sankrati, Karnatakassa ja Tamil Nadussa myös Pongal.

Juhlaan liittyy pongal –niminen ruokalaji – tai ruokalajit, sillä pongalia voi valmistaa suolaisena riisi-linssipohjaisena pääruokana, johon makua antavat mm. pippuri ja hajupihka (khara pongal) ja makeana jälkiruokana (chakkara pongal). Jälkiruokaan lisätään rusinoita, palmusokeria ja cashew-pähkinöitä. Kokoonnuimme tänä vuonna, kuten viime vuonnakin taloyhtiön naisten kanssa kokkailemaan yhdessä näitä ruokia. Ne valmistetaan illan hämärtyessä suurissa padoissa ulkona kaasukeittimillä. Kattilaa hämmentämään riittää tietysti yksikin henkilö, mutta kyllä meillä muillakin tärkeä rooli oli: rupattelimme keskenämme ja samalla viihdytimme kokkaajia. Sillä välin kun pongal hautui padassa pehmeäksi, lapset valmistivat kerhotalossa leijoja. Tämä on leijojen lennättämisen aikaa, etenkin pohjoisessa Intiassa. Gujaratin leijanlennätysjuhla on yksi Intian suurimmista tapahtumista.

Ennen ”kokkikerhomme” kokoontumista ovikello soi useaan otteeseen ja oven raosta sujautettiin pieniä pussukoita – naapurukset jakavat lahjoja toisilleen. Niihin oli pakattu sokeriruo´on palasia, banaaneja, koristeellisia rasioita ja aivan erityisesti tähän juhlaan liittyviä siemensekoituksia. Kannadan kielellä kuuluu sanonta ellu bella thindu olle maathadi. Se tarkoittaa ”syö sesaminsiemeniä ja palmusokeria, puhu pelkkää hyvää”. Joissakin pusseissa oli kokonaisia banaaniterttuja. Naimisissa olevalle naiselle tuottaa erityistä onnea lahjoittaa yhtä monta banaania kuin hänen avioliittonsa on kestänyt vuosina.

Sankrantia pidetään rauhan ja hyvinvoinnin juhlana. Minusta tämä vuodenaika on paras täällä Karnatakassa. Juhlat ovat ihan hauskoja, mutta olen jo oppinut pitämään siitäkin, kun kiivain juhlakausi näihin aikoihin jo rauhoittuu. On hiukan vilpoisampaa, iltapäivisinkin alle kolmenkymmenen asteen. Iltaisin on ihanaa istuskella kattoterassilla leppeässä tuulessa. Sateita ei todennäköisesti saada useampaan kuukauteen. Asumme tosi mukavien ihmisten ympäröimänä.  Juuri nyt tuntuu melko helpolta ainakin yrittää tehdä, kuten kehotettiin ja puhua hyvää lähimmäisistään.

2 kommenttia aiheesta “Puhu pelkkää hyvää”

  1. Nomadi sanoo:

    Ai että, kun tykkään blogistasi 🙂 On niin mielenkiintoista lukea elämänmenosta Intiassa asti. Kiitos, kun jaksat kirjoitella!

    1. Katrina sanoo:

      Kiitos, Nomadi! Suorastaan punastun, mutta samalla olen kovin iloinen, että sinäkin olet päättänyt ”puhua hyvää” <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *