Olipa kerran kuningas

Etusivu / Olipa kerran kuningas toukokuu 30, 2015

Olipa kerran satumaisen rikas kuningas. Hänellä oli palatseja, kultaa, hopeaa, jalokiviä ja paljon rahaa, mutta perillistä hänellä ei ollut. Hallitsijan äkillisen kuoleman jälkeen mietittiinkin ankarasti, miten menetellä, sillä hallitsijasuvun perinteet ulottuivat yli 500 vuoden takaiseen aikaan. Kuka istuisi nyt kultaisella valtaistuimella, kuka tervehtisi kansaa palatsin parvekkeelta? Viimein leskikuningatar päätti adoptoida 23-vuotiaan sukulaispoikansa. Tästä nuoresta miehestä kruunattiin uusi kuningas perinteisten juhlallisten menojen mukaisesti. Vielä ei kuitenkaan varmaksi tiedetä, mahtaako hän elää hän elämänsä onnellisena loppuun saakka, sillä nämä Mysoren kuninkaan kruunajaiset pidettiin vasta viime viikolla.

Mysoren kuninkaallinen kaupunki sijaitsee parinsadan kilometrin etäisyydellä Bengalurusta. Se on Karnatakan kuuluisin turistikohde. Kuninkaallinen perhe asuu hyvin kauniissa Mysoren palatsissa, joka on osittain avoinna yleisölle. Kun palatsin lähemmäs 100 000 lamppua sytytetään aina sunnuntai-iltaisin ja erityisinä juhlapyhinä, näky on taianomainen. Mysoren kuninkaalla on nykyisin enää symbolinen hallintoasema, mutta toki hän on merkittävä henkilö kulttuurisesti. Uusi Mysoren kuningas Yaduveer Krishna Chamaraja Wadiyar on opiskellut taloustieteitä USA:ssa. Kuninkaan tärkeimpänä tehtävänä hän pitää hallitsijasuvun uskonnollisten ja maallisten perinteiden jatkamista. Talousosaamisellekin tulee varmasti käyttöä, sillä Mysoren kuninkaalliset lukeutuvat Intian ja koko maailman rikkaimpien joukkoon.

Kuninkaallinen perhe on pitänyt julkisuudessa aika matalaa profiilia. Tiedossa kuitenkin on, että omaisuuden jako ja vallanperimys on aiheuttanut pahoja riitoja. Osa sukulaisista jättäytyi pois kruunajaistilaisuudesta. Erimielisyyttä on ollut myös hallitsijasuvun ja Karnatakan vaaleilla valitun hallinnon kesken siitä, miten Mysoren palatsialueen tiloja käytetään. Nimittäin jo vuosikymmeniä kuninkaallinen perhe ja Karnatakan hallitus ovat jakaneet vastuun palatsialueen ylläpidosta. Turismi on erittäin tärkeä tulonlähde Mysoren alueella. Käsityöt, erityisesti silkkiteollisuus on siellä keskeinen elinkeino, ja kaupungissa vierailevat turistit jättävät paljon rahaa koko maakuntaan. Karnatakan hallitusta syytettiin julkisuudessa siitä, että se pilasi viimeviikkoisen kruunajaistilaisuuden turismin kannalta. Paha sanoa, kuka sitten oikeasti päätti ja mitä, mutta ainakin etukäteistiedotus Mysoren palatsin sulkemisesta useaksi päiväksi epäonnistui ja paikan päälle matkustaneet pettyivät. Suljetussa kruunajaistilaisuudessa tuhannen kutsuvieraan joukossa oli kyllä myös Karnatakan hallituksen edustajia, mutta suuri yleisö jäi juhlatunnelmasta aika lailla paitsi. Kruunajaiskulkuekin kutistui pieneksi: kuningasta saattelivat kuninkaallinen lehmä ja hevonen, koska kuningasperheen lupapyyntö elefanttikulkueen järjestämiseksi evättiin. Hallituksen edustajan mukaan pyyntö puolestaan oli kuulemma esitetty aivan liian viime tipassa.

Mysoren kuninkaallisten ja Karnatakan hallituksen välillä ilmapiiri kiristyi välillä niin, että jossain vaiheessa kuninkaalliset olivat uhanneet peruuttaa kokonaan syys-lokakuussa pidettävän, toista viikkoa kestävän hindu-mytologiaan liittyvän Dasara-juhlan. Se olisi ollut kulttuurinen katastrofi, sillä juhlaa on vietetty jo 400 vuoden ajan. Dasaran olennainen osa ovat uskonnolliset puja-menot, mutta samalla vietetään suurta kansanjuhlaa. Dasaran huipentuma on kuninkaan saattue Mysoren kaduilla. Kultavaatteilla koristellut elefantit kävelevät näyttävänä kulkueena ja yksi elefanteista kantaa selässään kuningasta satoja kiloja painavassa valtaistuimessaan. Mysoressa järjestetään Dasaran aikana paljon muitakin huvituksia, kuten musiikki- ja tanssiesityksiä ja suuret markkinat.

Intiassa eletään aivan toisenlaisen kulttuurin ympäröimänä kuin Euroopassa. Kummassakin paikassa hallitsijasukuja yhä suvaitaan, seurataan, jopa ihaillaan ja palvotaan. Täällä Karnatakassa kuiskitaan jo kuninkaan tulevista häistä. Morsian on tiedossa, mutta hääpäivää ei vielä ole annettu julkisuuteen. Intiassa uskonnollisella astrologialla on suuri merkitys, joten häät pidettäneen sitten, kun paikallisen pappien mielestä taivaankansi on suotuisassa asennossa.

Mysoren palatsin virallinen internetsivu löytyy TÄÄLTÄ.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *