He lupautuivat toisilleen

Etusivu / He lupautuivat toisilleen helmikuu 1, 2016

He lupautuivat toisilleen kauniiden koristeiden ja kukkien tuoksun keskellä – kaksi nuorta ja työteliästä, vastavalmistunutta insinööriä. Kaunis ja suloinen pari, toisilleen sopivat. Viulujen ja kosketinsoittimen sävelet kaikuivat salissa, välillä laulettiin yhteislauluja. Kaksi miessolistia lauloi muutaman rytmikkäämmän kappaleen, joissa oli mieleenpainuvat kertosäkeet. Meidän perheelle oli osoitettu istumapaikat aitiopaikalle juhlasalin korokkeen eteen, ensimmäiseen riviin – taas kerran saimme kokea tätä ylenpalttisen kohteliasta intialaista vieraanvaraisuutta.

Olimme kihlajaisjuhlassa metodistikirkon seurakuntasalissa. Kihlautuneet olivat kristittyjä, mutta sulhanen hindu-kodista. Juhlaan olivat tervetulleita kaikkiin uskontokuntiin kuuluvat, ja perinteet ja tavat tässä juhlassa olivat sekoitusta eri elämänkatsomusten vaikutteista. Näin Intiassa monestikin on. Iltahämärissä jostain läheltä minareetista kajahti äänekäs muslimien rukouskutsu ihan kuin korostamaan intialaisen elämänmenon moninaisuutta. Kihlajaisseremonian pääjuontajana toimi metodistiseurakunnan pappi kahden kollegansa kanssa. Papit istuivat salin edessä korokkeella. Morsian ja sulhanen istuivat kumpikin omien vanhempiensa keskellä molemmin puolin pappeja.

Intiassa kihlajaiset ja häät tarkoittavat liittoa kahden ihmisen, mutta myös kahden suvun välillä. Vanhempien lapsilleen järjestämä avioliitto on täällä edelleen aivan tavallinen. Morsiamen ja sulhasen vanhemmat sopivat keskenään tarkemmista ehdoista, kuten minne nuori pariskunta asettuisi asumaan ja mitä omaisuutta kumpikin puoliso tuo yhteiseen talouteen ennen kuin tulevat puolisot pääsevät sanomaan lainkaan omaa mielipidettään. Suuret myötäjäiset, kuten kastijärjestelmäkin, on täällä virallisesti kielletty, mutta kumpikin silti vielä ihan tätä päivää. Kihlajaiset ja häät kustantaa morsiamen perhe ja joskus sulhasen perhe edellyttää hyvin näyttävää ja kallista hääjuhlaa, mutta sen lisäksi myötäjäisinä esimerkiksi skootteria tai kallista autoa. Hääjuhliin saatetaan käyttää suorastaan mahdottomia rahasummia. Jopa tuhannelle vieraalle tarjotaan kyydit, majoitus, ruuat ja useamman päivän mittainen juhlaohjelma. Laadukas koulutus on täällä kallis sijoitus, ja kovin monessa perheessä ne rahat päätetäänkin käyttää tyttöjen osalta suuriin kihlajaisiin, häihin ja myötäjäisiin.

Tämä nuori kihlapari, joiden vieraana olimme, oli itse tutustunut toisiinsa opiskeluaikanaan. Morsiamen modernisti ajatteleva perhe oli tarjonnut fiksulle ja opinhaluiselle tyttärelleen ennen kaikkea mahdollisuuden koulutukseen. Perinteisen käytännön mukaisesti seurakunnan pappi kysyi kuitenkin kihlajaisseremonian aluksi ensin morsiamen ja sulhasen vanhempien julkista suostumusta liitolle. Vasta sen jälkeen sama kysymys esitettiin tulevalle pariskunnalle. Koska suurin osa puheista ja esityksistä pidettiin vieraalla kielellä, sanallisten viestien puutteessa tuli tavallistakin enemmän tarkkailtua korokkeella istujien kehonkieltä. Morsian ja sulhanen säteilivät iloa. Molemmat vanhemmatkin olivat hyväntuulisia ja melko rentoutuneita. Näiden nuorten aikuisten tulevaisuus näyttää hyvältä. Heillä molemmilla on hyvä koulutus, sen kautta mahdollisuus myös vakaaseen ja hyvään toimeentuloon, lisäksi sukujensa taustatuki.

Osana kihlajaisseremoniaa salin eteen asetetulle pöydälle kannettiin kymmenittäin tarjottimia, jotka notkuivat kookospähkinöitä ja erilaisia hedelmiä, parilla tarjottimella myös kukkia ja betel-lehtiä. Tarjottimet ovat perinteinen intialainen sulhasen perheen lahja morsiamen perheelle, samoin kuin kihlasormus ja -riipus. Intialaiset juhlat tuntuvat suomalaisittain aina kovin isoilta – näissäkin juhlissa tarjottiin maukasta ruokaa ja jälkiruokaherkkua arviolta parinsadan vieraan joukolle. Morsiamen perhe oli aamuvarhaisesta saakka koristellut juhlatilaa kankailla, kukilla ja ilmapalloilla. Järjestelyt olivat kodikkaat ja juhla tuntui lämminhenkiseltä. Häät pidetään kuulemma piakkoin pienemmässä perhepiirissä kirkkosalin puolella.

Tästä kihlajaisjuhlasta jäi hyvä mieli. Toivottavasti pariskunnalla on edessään monia onnellisia yhteisiä vuosia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *