Ei savua ilman tulta

Etusivu / Ei savua ilman tulta joulukuu 7, 2015

Osaatko kuvitella tupaantuliaisia sankan, silmiä kirvelevän savun keskellä? Ehkä et, mutta Intiassa savu on varsin olennainen asia hinduille ennen uuden kodin käyttöön ottamista. Aikaisemmassa asunnossamme kerrostalon 18. kerroksessa olin kerran jo aavistuksen peloissani, kun rappukäytävä oli savusta harmaa, mutta talon kiinteät palohälyttimet eivät vinkuneet. Huoltomiehet olivat yksinkertaisesti kytkeneet ne pois päältä, koska tiesivät, että yksi asunnoista oli myyty ja uudet asukkaat muuttamassa sisälle. Olivatpahan vain unohtaneet kertoa muille asukkaille. Rivitaloissa tai erillistaloissa savu haihtuu onneksi kohtalaisen suoraan ulos.

Intiassa ollessani olen saanut osallistua muutamaan hindukodin siunaamistilaisuuteen. Se on merkittävä ja hieno juhla. Yksityiskohdat riippuvat asukkaiden uskonnollisesta taustasta ja kastista, mutta jotakin on aina samaa: kauniit kukkakoristelut, juhlavat puja-seremoniat sisällä asunnossa, ja vieraiden juhlallinen kestittäminen banaaninlehden päältä tarjottavilla kasvisherkuilla.

Kun puhutaan savusta tai tulesta, suomalaisilla ja intialaisilla on niihin keskenään aivan erilaiset lähestymistavat. Me suomalaiset ajattelemme tosi käytännönläheisesti, ja mietimme, mitä hyötyä tai haittaa tulesta tai savusta on – Intiassa ajatellaan kokonaisvaltaisemmin. Suomen pimeän ja kylmän talven aikana takkatuli ja kynttilät tuovat ihanasti valoa, lämpöä ja tunnelmaa, ja kynttilöitä käytetään sielläkin hartaana elementtinä. Meille opetetaan kuitenkin tarkoin jo lapsena, että tuli on ”hyvä renki, mutta huono isäntä”. Tulen käsittelyssä neuvotaan noudattamaan suurta varovaisuutta, ja aina pitämään mielessä, että se voi levitä tai tuottaa asuinhuoneeseen häkäkaasua.

Intiassa tuli ja savu ovat useimmille edelleen ihan arkipäivää: ruoka kypsennetään ja juomavesi kiehautetaan avotulella. Nuotion virittely on monen perheenäidin ensimmäisiä tehtäviä aamuisin. Intiassa tulen käsittelyä ei mitenkään erityisesti ohjeisteta direktiiveillä tai lainsäädännöllä. Tulitikkuja tai muita tulentekovälineitä voivat myös lapset ostaa kaupasta ihan vapaasti, jos niitä tarvitsevat. Tienvarsien roskia käsitellään tuikkaamalla ne tuleen sen jälkeen, kun pourakarmika on ensin kerännyt talteen kierrätykseen kelpaavat jätteet. Loppu jäte poltetaan nuotiossa, olipa se sitten kasa kookoksenkuoria tai vaikka ojan pohjalle hylätty lasikuituamme. Savua pidetään luonnollisesti tuleen kuuluvana, eikä sen epäterveellisyydestä tai epämiellyttävyydestä valiteta, vaikka haju olisi välillä hyvinkin kitkerä. Intiassa kaduilla ja talojen pihoilla tapahtuvaan juhlintaan liittyy hyvin usein myös paukkupommien poksuttelu ja ilotulitteet. Niidenkin käsittely näyttää meikäläisittäin välillä tosi hurjalta, suoranaisen vaaralliselta ja varomattomalta. Raketit viuhuvat minne sattuu ja papatit rätisevät välillä myös sisätiloissa. Värien loistetta, pauketta, rätinää ja ruudinsavua pidetään juhlamielen tuojana.

Hindujen pyhissä toimituksissa rituaalinen tuli on olennainen. Tulta ja savua pidetään pyhänä ja puhdistavana. Tulen katsotaan antavan energiaa pujaan, eli pyhään toimitukseen osallistuville. Tuli toimii seremonioissa välittäjänä ihmisen ja jumalien välillä. Puja on Intiassa muuten hyvin yleinen intialainen naisen nimi, samoin Aarti, eli öljylampun liekki. Aarti-lamppu on valmistettu savesta, tai isompi lamppu messingistä. Se täytetään öljyllä tai kirkastetulla voilla, ja palavana sydämenä on puuvillalanka. Hindujen uskonnollisissa menoissa rukoillaan, lauletaan pyhiä lauluja, soitetaan musiikkia, koristellaan jumalien patsaat kukkasilla ja tuodaan tilaisuuteen hedelmiä ja muuta ruokaa siunattavaksi. Aarti-lamppua kierrätetään juhlatiloissa. Tilaisuuteen osallistujat tuovat vuorotellen kätensä liekin yllä leijuvan savun luokse ja painavat kämmenillään pyhää savua otsalleen. Punaisesta kumkum-jauheesta painetaan otsalle bindi-pilkku, onnenmerkki. Lopuksi tarjoillaan siunattua ruokaa tai hedelmiä.

Joissakin erityisissä rituaaleissa, kuten kodin siunaamisessa, aarti-lamppujen lisäksi tarvitaan kunnon nuotio, tai jopa useita. Puhdistavan ja pyhän savun on nimenomaan tarkoitus levitä kaikkialle asunnon joka nurkkaan. Uudessa asunnossa ei ole suotavaa yöpyä ennen kodin siunaamista. Symbolisen ja uskonnollisen merkityksen ohella se tuntuu kyllä myös käytännölliseltä ratkaisulta. Asunnon mustuneet seinät pitää pestä tai maalata ennen muuttoa, eikä ainakaan tekstiilejä kannata tuoda sisälle, ennen kuin savu on kertaalleen tuuletettu ulos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *