Kuusi kiloa iloa

Etusivu / Kuusi kiloa iloa maaliskuu 15, 2015

Kun päätimme tuoda koiran mukanamme Intiaan, mietitytti se kaikki vaivannäkö. Tuontiasiakirjojen hankkiminen ei ollut helppoa, rahaakin rokotuksiin, leimapapereihin ja lentolippuihin saatiin menemään. Koetin myös etukäteen pohtia muuttoa koiran näkökulmasta – päivittäisen elinympäristön raju muutos, ruokavalion supistuminen, vieraat ärsykkeet ja monet muut asiat askarruttivat. En vielä silloin edes tiennyt, kuinka hankalaa oikeasti on lähteä päivittäiselle lenkille kotiporttimme ulkopuolelle kohtaamaan lukemattomia katukoiria remmi toisessa kädessä ja keppi toisessa. En tiennyt, miten lujaa kodittomat koirat ulvovat ja mekkaloivat yö toisensa jälkeen lähikaduilla. Sen tiesin, että koira perheenjäsenenä tuo aina velvollisuuksia, eikä joka kerta ole hauskaa raahautua ulos ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla tai siivoilla mahdollisia ylimääräisiä sotkuja.

Silti nyt kiittelen, että päätimme ottaa Chili-koiran mukaamme. Niin paljon iloa tuo pikku otus on tuonut monelle, ja kaiken kaikkiaan saanut täällä ihan hyvän elämän. Sää täällä Bengalurussa on aina lempeän lämmin ja aurinko hellii viluista, kun muistaa vaan myös oleilla tarpeeksi varjossa. Vaikka pieni ”koirasisko” jäi Suomeen, harvemmin Chilin tarvitsee nyt olla kovin pitkään yhteen menoon ihan yksin kotona. Oman asuinyhtiömme pieni piha on vehreä, siisti ja rauhallinen. Siellä on helppo koiran käydä aamu- ja iltatarpeilla. Ulkoilulenkit lähikortteleissa ovat pääsääntöisesti aika lyhyitä, ja kaduilla kovasti hulinaa, mutta onneksi jo Suomessa Chili tottui kerrostaloelämään ja Helsingin liikenteeseen, vaikkakin kaduilla liikkuminen on täällä koiralle varmasti monin kerroin stressaavampaa. Vapaana Chili harvemmin pääsee täällä juoksemaan, mutta sentään silloin tällöin siihenkin tarjoutuu tilaisuus.

Koiramme käyttäytyy hyvin hississä ja yhteisissä tiloissa, harvemmin haukahtaa ääneen edes kotona, osaa siis olla kohtuullisen asiallisesti. Ilmeikäs ja valpas Chili nostaa hymyn huulille useimmille asuinalueemme portinvartijoista ja siivoojista. Muutamat haluavat aina taputella koiraa ja löytyypä parilla heistä pikku keksinnokareitakin koiran kanssa jaettaviksi. Talon lapset ryntäävät silittelemään ja paijaamaan koiran pehmyttä ihoa ja kikattavat ääneen, kun koiran vaaleanpunainen kieli lipaisee heitä leuasta. Aikuiset, joilla on koirapelko, ovat oppineet voittamaan sen Chilin kanssa – valitettavan monet intialaiset nimittäin ovat kantapään kautta oppineet varomaan kaikkia koiria. Toisia nelijalkaisia lemmikkejä Chili valitettavan harvoin pääsee tapaamaan, sillä katukoirat on lemmikin kanssa todellakin syytä kiertää kaukaa, mutta sentään parin tutun lemmikkikoiran kanssa välillä pääsevät toisiaan haistelemaan, eikä minkäänlaisia rähinöitä ole ilmennyt.

Eräällä ulkoilutusreissullamme tapasimme köyhän roskankerääjäperheen. Monien muiden kulkijoiden tapaan he kovin tuijottivat vaaleaa naista pienen nahkaisen koiran kanssa. Perheen nuori poika resuisine vaatteineen ei luultavasti ole tottunut saamaan varauksetonta arvostusta tai huomiota keneltäkään vieraalta, ja kun lupasin pojan taputtaa likaisella kädellään koiran pehmeätä kylkeä, epäuskoinen ujo hymy nousi hänen kasvoilleen. Kun koira nuolaisi paijaajaansa kiitokseksi, autuaallinen hymy kohosi silmiin saakka. Vielä nytkin nousee pala kurkkuuni kun muistan nuo sädehtivät silmät. Chili ei ole sankarikoira, eikä opas, ei välttämättä ole koiramaailman fiksuimmasta päästä, eikä juuri osaa sirkustemppujakaan. Sillä on kuitenkin lempeä mieli ja rutkasti kärsivällisyyttä. Paljon iloa ja riemua voi aineeton hyvä tuoda toiselle, tuossa kuuden kilon viiksekkäässä paketissa! Kun aikanaan täältä palaamme Suomeen, ehkä Chilillä on edessään lupaava ura jonkinlaisena terapiakoirana kotimme ulkopuolellakin – aika näyttää.

2 kommenttia aiheesta “Kuusi kiloa iloa”

  1. Pia sanoo:

    Täälläkin tuli pala kurkkuun ja vesi nousi silmiin.
    Ihana Chili !

    1. Katrina sanoo:

      Niin, Chili on ihana ja uskollinen otus <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *